maanantai 14. joulukuuta 2015

HUOMIOITA BALILTAHotelli / Balilla oleskelimme 6 päivää The ONE Legian hotellissa, Hotelli oli todella siisti, huoneet olivat tehokkaasti ilmastoidut, henkilökunta oli todella ystävällistä ja hymyileväistä, huoneiden siivous toimi hyvin, aamupala oli suhteellisen monipuolinen ja erityispointsit kattouima-altaasta. Oikeastaan mitään muuta valitetettavaa en keksi, muuta kuin että tapahtumista (pool partyt, leffaillat..) olisi voinut infota paremmin ja muuallakin kuin aamupalan yhteydessä pienellä katupuhuttelijalla.

 Kuva täältä.

Liikenne / Oli Balilla melko hullua. Skoottereita ja autoja pujotteli kaduilla ihan miten sattuu. Vaikka länsimaisen silmin liikenne tuntuikin todella sekavalta, oli kaikilla kuskeilla selkeä yhteisymmärrys miten tuo pujottelutaktiikka, ohittelu ja töötin käyttö toimii. Tilaa skootterin ja auton välillä oli usein vain muutami senttejä, eikä skootterikuskeilla tai kyytiläisillä ollut juuri koskaan kypäriä. Nopesurajoituksia ei näkynyt missään. Tööttiä käytettiin paljon ja sillä ilmoitettiin enemmänkin itsestä muille, ettei kukaan lähde ohittamaan väärällä hetkellä, kun taas Euroopassa tai ainakin Suomessa tööttiä käytetään lähinnä osoittamaan liikenteessä huonosti käyttäytyvälle virheensä. Skoottereita liikenteessä oli aivan hullun paljon! Autojakin oli paljon, mutta skoottereita liikenteessä oli vielä huomattavasti niitäkin enemmän.

Tässä video, jossa vähän näkyy liikennettä (joskaan siihen ei tallentunut niitä lukuisia muita hetkiä jolloin haukoin henkeä).

Kuskimme Facebook sivut täällä.


Ilmasto / Balilla vallitsee trooppinen ilmasto. Lämpöasteita on noin 30 ympäri vuoden, mutta sadekaudella (lokakuu-maaliskuu) ilma on huomattavasti kosteampi ja tuntui, että hiki virtasi sillä sekunnilla kun astui ulos ilmastoidusta hotellihuoneesta. Kuivalla kaudella (huhtikuu-syyskuu) ilma on tietysti sitten kuivempi ja varmasti myös miellyttävämpi. Itse menisin uudelleen ehkä kuivan kauden aikaan, jolloin ei tarvitse ehkä uida omassa hiessään.. Sadekausi näkyi kahtena puolen tunnin mittaisena sateena, joista toinen tuli taksissa lentokentältä hotellille mentäessä ja toinen syödessämme päivällistä. Kuten jo aiemmin kirjoitin, sade virkisti ihanasti siellä kuumuuden keskellä! Muuten keli oli aurinkoinen koko ajan.


Hintataso / Koska söimme hotellilla aamiaisen, eikä päivällä ollut sen kummemmin siinä kuumuudessa nälkä, söimme vasta iltapäivällä/illalla päivällisen. Vettä ja smoothieita hotellin altaalla kyllä kului päiväsaikaan. Päivällisen Balilla söimme ensimmäisenä iltana juomineen pääkadulla hintaan 230 000 Indonesian ruplaa (15 €) ja myöhemmin eksyessämme sivukaduille, löysimme halvempia ravintoloita, kuitenkin hyviä sellaisia. Muina iltoina söimme päivällisen hintaan 100 000 - 150 000 ruplaa (6,6 € - 10 €), eli noin 3 € - 5 € ruoka ja juoma / henkilö. Vuokraamamme taksikuski, joka ajelutti meitä ympäri Ubudia bird parkia ja apinametsiä myöden koko päivän maksoi 15 € / naama.

Vaatteilla, aurinkolaseilla, bikineillä ja muulla roinalla oli tietysti yli tuplasti kalliimmat lähtöhinnat, mutta tinkaaminen kuuluu kulttuuriin ja 250 000 (20 €) lähtöhintaiset aurinkolasit lähtivät hintaan 47 000 (3,5 €). Ostamistani paidoista maksoin 40 000 ruplaa (2,65 €). Lähtöhinta oli aina noin 100 000 - 150 000 ruplaa, jota he laskivat jo ilman tinkaamistani noin 70 000 ruplaan, kun kohotin kulmakarvojani. Vastatarjoukseni oli 30 000, johon he tulivat vastaan 50 000. Viimeinen hintani oli 40 000 ja jos eivät suostuneet, lähdin kävelemään pois, jolloin myyjä tuli juosten perään ja sanoi "okee okee, fortitausend, pliiiiss".

Balilla ei mistään (paitsi pikkumarkettien hinnoista) kannata maksaa sitä hintaa mitä pyydetään, eivätkä myyjät sitä odotakaan.

6 000 ruplaa =  40 senttiä (1,5 litran vesipullo)
10 000 = 66 senttiä (pieni Pantenen hoitoaine purkki)
40 000 = 2,65 € (kojujen paidat)
100 000 = 6,6 € (sivukadun päivällinen kahdelle juomineen)
1 000 000 = 66 € (kilo sivettikissan suoliston läpi menneistä kahvipavuista jauhettua kahvia)


Kadut / Olivat täynnä pikkukojuja ja tuotteitaan tyrkyttäviä, ahdistelevia myyjiä, jotka melkein kädestä pitäen ja anellen yrittivät viedä kauppaansa vaatteita katsomaan, jos et pysynyt lujana (onneksi se ei tuota minulle ongelmia). Hierontaa tarjottiin "Hellooo massaaaas" tyyliin 10 metrin välein, joka kyllä toki kannattaakin ottaa (tunnin kokovartalohieronta noin 7 €). Kadut olivat todella kapeita ja siellä piti ns. kulkea peräkanaa, jotta mahtui ihmisten ohi.


Nähtävyydet / Ubudissa on paljon ostosmahdollisuuksia ja siellä pääsee myös tutustumaan muun muassa paikallisten käsitöihin, taidemaalareiden tauluihin ja maistelemaan erilaisia kahveja ja teitä. Ubudissa on myös eläintarha, sekä safari, jossa voi ottaa kuvia tiikereiden kanssa. Me kävimme Ubudissa valtavassa lintu- ja matelijapuistossa (30 € / hlö), riippuvia riisipeltoja ihailemassa, sekä apinametsässä (Monkey forest), jossa apinat olivat vapaina. Ubudiin lähtiessä kannattaa varata itselleen taksikuski koko päiväksi, kuten me teimme. Ei tarvitse miettiä miltä bussiasemalta pitää mennä mihinkin tai löytää hyvähintainen taksi jostain, kun on se oma kuski koko ajan. Yksi turistinähtävyys on myös Tanah Lot temppeli ("temppeli maalla ja meressä"), mutta me emme käyneet siellä.
4 kommenttia:

 1. Cute photos :)
  BLOG M&MFASHIONBITES : http://mmfashionbites.blogspot.gr/
  Maria V.

  VastaaPoista
 2. Näitä sun bali postauksia on tosi kiva lukea :)) Itsekkin olen matkustamassa balille maaliskuussa joten tässäkin postauksessa oli monen monta kultaakin kalliimpaa vinkkiä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) kiva, että postauksesta oli sinulle hyötyä, mukavaa reissua! :)

   Poista