keskiviikko 16. heinäkuuta 2014

DIY FARKKUSHORTSITOstan aika paljon vaatteitani second handina. Joskus kun eksyin jonkun seurassa ensimmäisen kerran kirpparille, ajattelin, että enhän mä voi käyttää kenenkään vanhoja vaatteita. Noh, olen vieläkin samaa mieltä siitä, että kirppareilla leijuva hieman ummehtunut haju ei ole mikään kovin miellyttävä ja valitettavasti se niistä ihmisten vanhoista tavaroista ja vaatteista tuleekin, se on fakta. Samaa mieltä olen myös siitä, etten halua pukea päälleni mitään jonkun toisen kovin vanhaa. Vaatteesta kyllä huomaa, jos se on vähän käytetty ja usein merkkikin on vielä tallella. Onhan se ihan kiva tietää mistä vaate on ostettu. Olen iloinen, jos satun löytämään halvalla jonkun vähän kalliimman merkkivaatteen, mutta en mitenkään erityisesti kyttää merkkejä. Ihan yhtä iloinen olen perusmerkkien vaatteista, jos ne ovat hyväkuntoisia ja muutenkin mulle sopivia. Olen pitkään metsästänyt Leviksen vanhoja (kyllä, koska tahdoin juurikin vanhan malliset) farkkuja, joista voisin tehdä itselleni farkkushortsit. Kierrellessäni kirpparilla.fi:llä alkukesästä satuin tällaiset yksilöt bongaamaan pitkän etsinnän jälkeen. Farkut oli hervottoman isot lahkeista, tai oikeastaan kaikkialta muualta paitsi vyötäröltä. Nappasin Levikset mukaani onnellisena 3e hintaan. 

Ensi töikseni leikkasin lahkeet pois ja kavensin hieman vyötäröä, jotta shortsit pysyisivät päällä ilman vyötä, sen verran iso vyötärö kuitenkin oli. Farkkujen väri oli tumma, mikä hieman häiristi mua aluksi, koska mielessäni oli ollut koko ajan vaalean kulahtaneet Levikset. Nettiä selatessani löysin DIY farkkushortsien postauksia, joissa farkut vaalennettiin Kloorin avulla (samaa ainetta millä kylpylöiden vesi desinfioidaan). Lähdin saman tien lähikauppaan ja ostin Klorin laventelia hintaan 1,79 € muistaakseni. Mistään ohjeista ei oikein käynyt selväksi, kuinka paljon ainetta lämpimään veteen piti lisätä ja kuinka kauan aineen antaa vaikuttaa. Siispä oli vain kokeiltava ja vahdittava farkkuja silmä kovana. 

Tällaisen muodonmuutoksen Levikset lopulta kokivat!

1. Laita suojahanksat käteen ja kaada Klorinia laakean vadin pohjalle
* Riippuen vaatekappaleesta, vähempikin määrä voi riittää, mutta itse jouduin 30 min sisään lorottamaan ainetta vatiin reilusti yli puoli pulloa, jotta mitään Leviksille alkoi tapahtua. Kannattaa siis tehdä testi. Mitä enemmän ainetta on, sitä nopeampaa vaate vaalenee, joten kannattaa puuvillaisten vaatteiden kanssa olla varovainen. Kunnon farkku päästää ilmeisesti väriä paljon harkitummin. Useiden vaatekappaleiden vaaleneminen kestää vain 10-30 minuuttia!
2. Valuta vatiin lämmintä vettä tarpeeksi, jotta vaate jäisi kokonaan pinnan alle 
3. Upota vaate seokseen ja tarkkaile vaikutusta
* Jos 15 minuuttiin ei ole tapahtunut mitään, lisää Klorinia. Itse annoin farkkujen lillua seoksessa melkein kolme tuntia, kunnes vaaleusaste oli mielestäni hyvä. Muista, että märkä kangas on paljon tummempi kuin kuiva, joten älä vaalenna vaatetta liikaa. Ainahan, voit uusia vaalennuksen, jos vaate jää liian tummaksi. Vaaleasta on enää vaikea saada nätisti tummemmaksi!
5. Huuhtele vaate vedellä ja pese se sitten pesukoneessa yksinään
* Itse pesin vain pikapesulla.
6. Kuivata vaate ulkona, jos mahdollista, kloorin hajun hälventämiseksi 

VINKKI:  Voit myös liukuvärjätä vaatteitasi samalla tekniikalla, mutta tällöin vaate on vedettävä kloori-vesi -seoksesta pois asteittain. 


Valmiit shortsit! Olen ihan tavattoman tyytyväinen lopputuloskeen! Loppujen lopuksi farkkushortsit lopulta vaalenivat ja miten niistä tulikin niiiin täydellisen väriset. Juuri sellaiset mitä olin päässäni kuvitellut :)

Shortsit vielä in action. Paita peittää näissä kuvissa ikävä kyllä shortsien korkean vyötärön, josta tykkään erityisen paljon. Matalavyötäröiset housut ei tunnu enää ollenkaan hyviltä päällä, eivät ole tuntuneet moneen vuoteen.


Shortsien lahkeista tuli vieläpä mukavan rispaantuneet pesukonepesun jäljiltä, eli eipä tarvitse alkaa saksilla näpertämään reunoja rikki, paitsi jos haluaa revitymmän lookin, mutta toistaiseksi olen näihin näin tyytyväinen. Itse tykkään käänntetyistä lahkeista. Persposkishortsit ei ole se mun juttu, vaikka ne useimmilla ihan kivalta näyttävätkin, varisinkin jos on kyse Leviksistä :)


8 kommenttia:

 1. Oho mikä muutos :O Pitääpä kokeilla itsekkin tummiin farkkushortseihin tuota :P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen jos haaveena on vaaleat farkkushortsit ;)

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Kiitti :) tuli kyllä hitsin kivat munkin mielestä!

   Poista
 3. Oi mennään joku päivä yhdessä kirppistelemään! Kelpais itsellekin tollaset levikset! Upeet!

  Ja onhan noi nyt törkeän hyvän näköiset, paljon paremmat kun mitkään persposkishortsit (musta ne on vähän ällöjä!). Vaikka sullakin kroppaa riittäis vaikka miten pieniin vaatteisiin, usein ne hyvin istuvat, vähän peittävämmät vaatteet on niin paljon tyylikkäämpiä ja paremman näköisiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mennään vaan muru :) olen samaa mieltä kanssasi sisko, en osaisi sellaisia itse käyttää ollenkaan. Jotkut saa ne näyttämään hyvältä ( http://goo.gl/Dk0mJn ), but not my thing! :)

   Poista
 4. Oiij tulipas niistä ihanat! Toi vaalea väri on mun mielestäni paljon parempi kuin tuo perus tummafarkku. Itse tykkään korkea- sekä matalavyötäröisistä shortseista, molemmat hyvät ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos :) itse tykkään kans vaaleista enemmän, varsinkin shortseissa. Normifarkuissa vähän tummempi värikin käy kyllä :)

   Poista