tiistai 4. maaliskuuta 2014

Macaronsit suklaatäytteellä

Tiesin, että macaronsit ovat jonkin sortin marenki-manteli leivonnaisia Ranskasta, mutten ollut ikinä nänhyt niiden reseptiä. Olin siinä käsityksessä (Australian masterchef ja Koko Suomi leipoo -ohjelmia katseltuani), että macaronsit eivät ole helpoimpia leivonnaisia. Ne lässähtävät, niistä ei tule tasaisia, ne ovat rakeisia... Useatkaan nettisivut eivät kyllä ainakaan kannustaneet yrittämään.. Monet sivut nimittäin lupasivat onnitella niitä, jotka onnistuvat ekalla kertaa edes jotenkin. Päätin siis ottaa tämän henkilökohtaisena haasteena ja kokeilla mitä saisin aikaan. 


Tällä ohjeella lähdin macaronseja yrittämään: n. 30 macaronsia riippuen minkä kokoisia tekee (itse tein hieman normaalia isompia)


Tässä tiivistettynä teko-ohjeet. Lue kuitenkin myös VINKIT, jotta macaronsisi onnistuvat!

VINKKEJÄ:

* Vanhenna valkuaisia pöydällä 
(itse vanhetin vain pari tuntia, mutta joissakin ohjeissa kehotetaan erottelemaan jo edellis iltana ja ottamaan huoneen lämpöön muutama tunti ennen valmistusta)
* Tärkeää on mantelijauheen siivilöiminen 
(itse ostin kuorittuja manteleita kaksi 50 gramman pussia ja jauhoin ne tehosekoittimella, jotta sain mahdollisimman hienoa jauhoa) 
* Nestemäiset maku- ja väriaineet lisätään valkuaisvaahtoon ja kuivat värijauheet lisätään mantelijauheseokseen
* Kiinnitä huomiota taikinan sekoittamiseen: mitä kauemmin sekoitat, sitä löysempää siitä tulee 
(tee testi leivinpaperille: jos taikina tasoittuu hetken kuluttua, eikä jätä huippuja, on se valmista)
* Kolauta peltiä hyvin muutaman kerran, jotta taikinan ilmakuplat puhkeavat, eikä leivoksista tule onttoja
* Annan leivosten pinnan kuivua 30 min - 1 h ennen paistamista ja kokeile sormella pintakuivuus
(näin leivoksille syntyy niille ominainen pitsijalka, joka kohottaa kuivuneen kuoren leivoksen paistuessa)
* Huomioi oman uunisi tehokkuus
(itse paistoin hieman alle 150 astetta, koska meidän uuni on aika tehokas)
* Älä anna macaronsien ottaa väriä 
(vaihda alalämmölle mikäli näin meinaa käydä
* Macaronien tulee olla sisältä sitkeitä ja päältä rapeita 
* Macaronsit voi pakastaa täytteineen, joten helppo herkku tuleviin juhiin

Ja tässä tulos:
Bella varmisti, ettei lattialle pääse putoamaan mitään kun täytin macaronseja..
No eihän ne ihan täydellisiä ole, muttei ainakaan rakeisia, lässähtäneitä tai epätasaisia. Pitsijalan sain aikaiseksi ja kuoret ovat kiiltäviä ja tasaisia, eikä huippujakaan siis ollut näkyvissä, joten:

Macarons, check!

-Anni

4 kommenttia:

  1. Ihan superhyvän näköisiä! Tuli itellekin hirvee himo taas leipoa näitä :D Mä viime jouluna kolmannella yrityksellä sain onnistumaan ihan täydellisesti, joten uskon että ne nyt menis miltei kivuttomasti ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hahaa :D sähän oot sitten jo vanha tekijä ja onnistut varmasti! Täytyy kyllä vähän itsekin ihmetella, että menivät ekalla kertaa onnistumaan noinkin hyvin! :)

      Poista
  2. Ihanan näköisiä olet taas väsännyt siskoseni :)

    VastaaPoista