sunnuntai 12. tammikuuta 2014

Poron filee a'la duo

Mikä onkaan parempaa kuin mediumiksi kypsennetty (kuvassa näyttää virheellisesti aika kypsältä) riistaliha? Riista on niin aidon makuista ja luomua. Siinä on se metsän maku. Riista maistuu aivan erilaiselta kuin kana, nauta tai possu, siinä vaan on sellainen ronski ja rehti maku, josta minä tykkään. Myös olutmarinoitu ja uunissa ylikypsäksi paistettu riistapaisti on hyvää, mutta itse pidän riistasta eniten mediumiksi kypsennettynä, jolloin se on ihanan pehmeää ja mehukasta. Ensin parin minuutin ruskistus kuumalla pannulla voissa molemmin puolin ja uuniin 10 minuutiksi, kunnes liha on omasta mielestä sopivan kypsää. Kypsyyden voi testata painamalla lihan pintaa. Jos liha kimmahtaa takaisin, eikä ole liian pehmeää, se on jonkin asteinen medium ja valmis uunista otettavaksi. Itse vertaan lihaa usein peukalon ja etusormen välissä olevaan kohtaan, eli kun käsi on löyhässä nyrkissä, kyseinen kohta tuntuu samalta kuin mediumkypsyinen liha. Jos riistan paistaa pannulla kypsäksi, metsään menee kuin metsästäjiä pakeneva poro. Tärkeintä on antaa lihan levätä folion alla 15 minuuttia uunista oton jälkeen, jotta lihanesteet jämähtävät lihaan eivätkä valu pitkin lautasta ja mikä tärkeintä: liha ei kuivu. Lisukkeeksi tehtiin bataattipyreetä, voissa paistettuja herkkusieniä, keitettyä porkkanaa, herneitä ja puolukoita. Bataatti on hyvä korvike perunalle ja sopii suolaiseen ruokaan todella hyvin makeana komponenettina. Kastikkeen tein vedestä, vasikan fonduehyytelöstä ja Huntsman punaviinistä, nam! Ihmeen kirkasta se kastike oli silti, vaikka siinä oli ihan suhteellisen paljon punaviiniä.. Oli kyllä ihan käsittämättömän hyvää ruokaa :) myös äiti ja isä tykkäsi kun Jonin kanssa niille kokattiin joululomalla tätä!
-Anni

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti